16 שגיאות שאתם כנראה עושים בעת הכנת הקפה שלכם

16 שגיאות שאתם כנראה עושים בעת הכנת הקפה שלכם

מיליוני איש בכל רחבי העולם מכינים קפה חם ונעים כחלק מהטקס היומי שלהם. בארה”ב לבדה, אנשים צורכים לפחות שתי כוסות קפה ביום, וזה יותר מ-633 מיליון כוסות ביום. אנו לא יודעים את המספרים המדויקים בישראל, אך סביר להניח שבאופן יחסי הם לא קטנים יותר (או אף גדולים מזה!)

אך למרבה צערם של חובבי קפה רבים, שגיאות קטנות בהליך ההכנה עשויות להשפיע לרעה על האיכות והטעם של התוצר הסופי. לפני שתכינו את קנקן הקפה הבא שלכם, וודאו שיצרתם את התנאים המיטביים ליצירת כוס הקפה המושלמת.

1. הקפה אינו טרי

זה לא קשה לזהות כוס קפה שנחה יותר מדי זמן על השיש לפני ששתו אותה. אך אם אתם משתמשים בפולי קפה ישנים, אתם למעשה מחבלים באיכות המשקה עוד לפני שהתחלתם להכין אותו.

הכמוסות הקטנות האלה של עונג רווי בקפאין הם בעלי חיי מדף מוגבלים יותר ממה שנראה במבט ראשון. אם תחכו יותר מדי זמן, הרכיבים הרגישים האחראים על הטעם המעולה ביותר בפולי הקפה יתפוגגו להם, מה שישאיר אתכם עם כוס מלאה באכזבה מרה.

בעת רכישת הקפה, יש לבדוק את תאריך הקלייה ולדאוג להשתמש בקפה מהר – תוך לא יותר מחודש. אתם גם יכולים להירשם לאחד השירותים הפופולריים האלה המספקים לכם קפה מפולים מלאים קלוי טרי שיגיע אליכם הביתה דרך קבע.

וכשאתם שותים קפה חם, דאגו ליהנות ממנו כל עוד הוא לא התקרר. התגובות הכימיות שגורמות לטעם הקפה להפוך לשטחי, מר או מוזר יתרחשו ברגע שהטמפרטורה תיפול, והעונג הרצוי פשוט לא יקרה בשבילכם עכשיו.

2. אתם רוכשים קפה באיכות ירודה

כידוע, הקמצן משלם כפליים, וזה נכון במיוחד לגבי הקפה – מחיר נמוך משמעו איכות נמוכה. בעוד שהפשרה עשויה להיות קלה על הכיס, היא עשויה לא להיטיב עם בלוטות הטעם שלכם. אחרי הכול, האם הפשרה שווה את זה אם אתם נגעלים בכל בוקר במקום ליהנות?

עשו טובה לעצמכם ולחוש הטעם שלכם ורכשו את פולי הקפה הטובים ביותר בשוק ודאגו שמדובר בטעם הערב גם לחיך שלכם ולא רק לתקציב.

3. כמות הקפה לא נמדדת בצורה נכונה

דמיינו את המצב הבא: השעה היא שש בבוקר, אתם עדיין טרוטי-עיניים ומייחלים לעוד שעה-שעתיים של שינה. אתם מתמקדים בצורך להפעיל במהירות את כל הגוף שלכם ולכן זורקים בחיפזון כמה חופני קפה לתוך הפילטר, מתיזים קצת מים ומנסים שלא לשתות ישר מהקנקן. נכון, ה”בוץ” הזה בקושי ראוי לשתייה, אבל העיקר שקיבלתם את מנת הקפאין שלכם, נכון?

אנו מבינים אתכם. יש בקרים שבהם “החיים קצרים מדי בכדי למדוד את כמויות הקפה”, וזה בהחלט מרגיש כמו מטלה מציקה. אבל אם אתם מעוניינים בכוס קפה מדהימה באמת בבוקר שלכם, השקיעו את המאמץ והכסף ברכישת מד-משקל שולחני פשוט ומדדו את כמויות הקפה והמים באופן שיבטיח תוצאות מיטביות.

4. שיטת ההכנה אינה מיטבית

ככל שזה נוגע להכנת הקפה האיכותי ביותר, הנוחות לא תמיד מהווה מעלה. שימוש בשיטות הכנה שונות יכול ליצור קפה שונה בטעם, איכות וניחוח. אז בעוד שמכונת הקפה שלכם (למשל, Mr. Coffee) יכולה להפוך את משימת קבלת כוס הג’אווה פשוטה ונגישה, זה לא בהכרח יספק את הטעם הטוב ביותר.

אם השתמשתם רק במכונות אספרסו מטפטפות בלבד, היו מספיק נועזים כדי לנסות שיטות אחרות. למשל, קנקן לחיצה צרפתי עשוי לשנות את החיים שלכם לטובה, או שתגלו שאתם נהנים לראות את הקפה שלכם נוצר בתוך מכשיר Chemex. לפעמים, הצעד הפשוט של לצאת מהקופסא עשוי לגלות לכם עולם ומלואו.

5. הקפה שאתם רוכשים אינו עשוי מפולים מלאים

בדיוק כמו הקלייה של הקפה, גם הטחינה משחררת גזים ושמנים שטומנים בחובם את הטעם הנהדר ביותר.

קפה שנטחן מראש זו בהחלט האפשרות הפשוטה יותר. אך העובדה שהקפה הזה נח על המדף עד שאתם מוכנים להשתמש בו כבר מעידה על כך שרוב תכונותיו הטובות כבר התנדפו עוד לפני שהגעתם להשתמש בו. חיי המדף משנים את הטעם של הקפה ולא מביאים לתוצאה הרצויה.

אם אתם רוצים לעשות את זה כמו שצריך ולהתענג על הטעם באופן הראוי, תצמדו לפולי קפה מלאים ותטחנו אותם בעצמכם.

6. טמפרטורת המים שלכם לא מדויקת

חם מדי. קר מדי. אתם עשויים להרגיש כמה זהבה בבית של שלושת הדובים אם אתם מכינים קפה בטמפרטורה הלא נכונה. חשוב מאוד להגיע בדיוק לנקודה הדרושה כדי ליהנות מכוס מרעננת ומפנקת.

הטמפרטורה המושלמת להכנת קפה נעה בין 90.1-90.6 מעלות צלזיוס. בטווח הקטן הזה, הקפה מפיץ את כל מרכיביו בצורה מיטבית ומפיץ אותם באופן אחיד בתוך המים. השקעה במד-טמפרטורה איכותי למטבח יבטיח שתמיד תפגעו בול במטרה ותפיקו את הטעם המדהים ביותר.

7. טחינת הקפה אינה נכונה

אם פולי הקפה שלכם אינם נטחנים בצורה התואמת גם את סוג הקפה ואת דרך ההכנה שלו, הם לא יכולים לשחרר את הרכיבים שלהם בצורה תקינה כדי לספק את הטעם, הצבע והניחוח הרצויים. רכישת קפה שנטחן מראש מונע מכם את האפשרות להתאים ספציפית את אופן הטחינה שלכם, בעוד שטחינה לא איכותית לא תספק את התוצאה האיכותית ביותר.

כאשר טוחנים את פולי הקפה (וחשוב מאוד לעשות זאת, אם אתם מעוניינים בקפה הטוב ביותר), יש לשאוף לטחינה אחידה ככל הניתן, בכדי לאפשר למים לזרום דרך חלקיקי הקפה וליצור קפה מושלם. השקיעו במטחנת קפה באיכות טובה, ותרגישו מיד בהבדל באיכות הקפה שלכם.

8. אתם מאחסנים את הקפה בצורה לא תקינה

לא כל שקיקי הקפה מתאימים לאחסון קפה לפרקי זמן ארוכים. החמצן והלחות הם האויבים הכי גדולים של הקפה שלכם, לכן יש להרחיק אותם מהקפה כדי להשיג את המשקה המפנק ביותר.

יש לאחסן את פולי הקפה השלמים שלכם במכלי קפה אטומים ואיכותיים במקום קריר ויבש, רחוק ממקורות אוויר, אור שמש ישיר וטמפרטורות קיצוניות (גבוהות ונמוכות).

9. הציוד שלכם אינו עומד במשימה

בלאי טבעי מגיע לכל דבר בסופו של יום, ועם הזמן כל ציוד שלכם להכנת הקפה ייצא מכלל שימוש. גם עם תחזוקה קבועה וניקוי עקבי של המכשיר – עדיין תצטרכו להחליף את הציוד בשלב מסוים כדי לא להתפשר על איכות הקפה.

בין אם אתם רוכשים את המכשירים הטובים ביותר להכנת אספרסו או נעזרים בקומקום לחימום המים שתזליפו מעל למכונת הקפה הפשוטה יותר – תמיד יש לשים לב לשינויים פתאומיים בביצועים. אם איכות הקפה יורדת באופן מבלי ששיניתם דבר, יתכן שהגיע הזמן לחדש את המערך  שלכם להכנת הקפה באחד חדש ונוצץ יותר.

10. הכוס של הקפה לא משהו

למרות שבמבט ראשון מדובר בסך הכל בהעדפה אישית ולא בעיה של ממש, אך הכוס שממנה אתם לוגמים את הקפה עשויה להוות הבדל מהותי. פלסטיק לא בא בחשבון. הוא לא רק משנה את טעם הקפה, אלא גם עשוי להכיל חומרי BPA שימשיכו לחדור לתוך הקפה עם הזמן. חומר זה משמש ליצירת חומרי פלסטיק רבים ובימים אלה בודקים את הסבירות שהוא גורם לנזקים בריאותיים.

יש להשתמש בכוסות מזכוכית או קרמיקה איכותיים, בעיקר עבור נוזלים חמים ובעיקר בשעות הבוקר שבהן אתם מייחלים לטעם הטוב ביותר. ואם אתם רוצים להיות ניידים, כוס מפלדת אל-חלד לא רק ישמרו עם הטעם של הקפה שלכם ללא שינויים, אלא גם ישאירו אותו חם בשבילכם לשעות ארוכות.

11. התוספים לא משתלבים כמו שצריך עם הקפה

קל מאוד להרוס כוס קפה מעולה באמצעות תוספים באיכות גרועה. הוספת ממתיקי קפה זולים לקפה האיכותי שלכם דומה לקישוט רכב בנטלי בתרסיס גרפיטי מכוער. אין כל מניעה מלעשות זאת – אבל למה?

ואם תבחרו בתוספים באיכות גבוהה, טעם הקפה שלכם רק ישתפר. הקדישו תשומת לב ראויה לבחירת החלב/קצפת/שמנת מתוקה או הממתיקים שלכם. חומרים אלה נועדו להשלים את הטעם, התחושה והניחוח של הקפה, לא להרוס אותם.

12. אתם מכינים יותר מדי קפה

אין ספק שמדובר בפיתרון נוח ביותר – להכין קנקן ענקי של קפה לארוחת הבוקר שלכם ואז  ללגום ממנו כל היום, אך זה לא אופטימלי אם אתם שואפים לטעם מושלם. ככל שאתם מכינים כמות גדולה יותר של קפה, כך יהיה קשה יותר להפיק את הטעם, הניחוח והגימור הטוב ביותר מכל מרכיביו.

זה לא יעיל במיוחד, וסביר להניח שזה גם לא יעבוד כמה שצריך במסיבה או אירוע גדול שבמהלכם אתה רוצים שכמה שיותר חבריו שלכם יתכבדו בקפה איכותי. כך, הכנת כוס-כוס בנפרד באמצעות קנקן אירופרס – זו הדרך הטובה ביותר להשיג הנאה מרבית מכל לגימה.

13. המים המשמשים להכנת הקפה באיכות ירודה

אתם עשויים לטעות לחשוב שמי ברז רגילים זה המענה המושלם למכשיר להכנת הקפה שלכם, אך לעתים קרובות הם מכילים מינרלים וחומרים כימיים שיכולים להשפיע לרעה על רכיבי הקפה שלכם. בין אם המים עדינים או נוקשים, הם עשויים לשנות את הטעם והניחוח של הקפה, ולרוב לא לטובה.

בין אם אתם מכינים את הקפה שלכם באמצעות מכונות אספרסו או שופכים מקנקן, אתם יכולים לוודא שהמינרלים הנוספים של מי הברז לא משפיעים על המשקה שאתם מכינים באמצעות שימוש במים מטוהרים או מסוננים בלבד.

14. אתם לא שוטפים ו/או מחליפי את הפילטר

בין אם אתם משתמשים בפילטר ממתכת או מנייר – להשאיר אחד משומש בתוך המכונה זהו מתכון לאסון. לא רק שפילטר מלוכלך יוצר בלגן, הוא גם עשוי להשפיע על הטעם של הקפה שתכינו בעתיד.

אם אתם נעזרים בפילטרים מנייר, יש להסיר ולזרוק אותם לאחר כל שימוש. כמו כן, שטפו את הרשת של הפילטר שלכם במכונה לאחר כל שימוש.

אם במכשיר שלכם יש פילטר רב-שימושי, יש לנקות אותו היטב לאחר כל הכנת קפה ולדאוג להחליף אותו ברגע שאיכות הקפה יורדת.

15. אתם לא מנקים את מכונת הקפה שלכם

בדומה לרכב, האמבטיה או הכלב שלכם שאוהב לחקור מאורות בואשים, גם מכשיר הקפה שלכם זקוק לקרצוף נמרץ מפעם לפעם. אם אינכם מנקים אותו, אתם מזמינים לחייכם טעמים מזוהמים ומוזרים עם אינספור חיידקים ומזהמים אחרים שיהרסו גם את הקפה האיכותי ביותר, שלא לדבר על כך שהם עשויים לגרום לכם להיות חולים.

דקויות ניקוי המכשיר תלויות בסוג ודגם המכשיר. אך לא משנה באיזה מכשיר ודגם מדובר, ניקוי יסודי וקבוע יבטיח שהקפה שתכינו יהיה תמיד איכותי ונקי מכל סוגי המזהמים או פולי קפה מהכנות קודמות.

16. אין לכם מושג מה אתם אוהבים באמת

זה לא רע בהכרח. כל אדם זקוק לתהליך שבו הוא יפתח את הטעם האישי שלו וזה לוקח זמן. אך חוסר וודאות יכולה להשפיע על הקפה שלכם לרעה אם אתם מכינים אותו “על-עיוור” וללא תוכנית מדויקת, מבלי להבין מה בדיוק אתם שואפים לקבל בסופו של דבר.

כדאי להתנסות בטעמי קפה שונים, לגוון בשיטות ההכנה ולחוות חוויות כאלה ואחרות שיעזרו לכם לפתח את הטעם האישי שלכם. נסו להכין אספרסו בקנקן מוקה, או תסתכנו בהכנת קפה טורקי מסורתי. לא משנה מה תבחרו, כל ניסוי שכזה יהיה הרפתקה מרגשת שתעזור לכם לפתח את האהבה שלכם לקפה ולגלות את הסוגים הטובים ביותר עבורכם.

אל תתייאשו!

כולנו טועים לפעמים. אך בקפה, כמו גם בחיים, הטעויות עוזרות לנו להעריך ולהבין את הדברים שאנחנו אוהבים קצת יותר.

קחו את הזמן כדי לשדרג את כישורי הכנת הקפה, אחסונו והרגלי הצריכה שלו, וזה יעניק לכם את הביטחון העצמי הדרוש כדי להכין מחר כוס קפה קצת טובה יותר ממה שהכנתם אתמול.

ושיהיה לכם יום קפה!

תהיה חברתי ושתף את הפוסט!

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב print
שיתוף ב email

מאמרים נוספים על קפה ...